Behendigheid / Agility

Behendigheid, ook wel Agility genoemd, is een actiespel waar het plezier van hond en baas voorop staat. Agility is een hondensport waarin een hond met zijn geleider een parcours met hindernissen moet afleggen. In een wedstrijd zo snel mogelijk.

Het concept is gebaseerd op een springparcours uit de paardensport, waarin elementen van gehoorzaamheid zijn ingebouwd.

Het bijzondere aan agility is de standaardisatie; wereldwijd gelden dezelfde regels en hindernissen. De FCI organiseert sinds 1996 een Wereldkampioenschap Agility.

In Nederland is de reglementering en de organisatie van de landelijke competitie in handen van de Raad van Beheer. Jaarlijks vinden er door het hele land wedstrijden plaats.

Een cursus Behendigheid volgen kan bij de Kynologenclub Sneek e.o. vanaf 1 april op maandagavond op ons terrein aan de Edisonstraat in Sneek (ingang tegenover nr.20).  Agility is een positieve bezigheid voor alle honden die plezier hebben in bewegen en in samenwerken met hun baas. Ras is feitelijk onbelangrijk, al hebben sommige rassen qua aanleg en bouw meer in huis om op dit terrein te schitteren dan andere.

Voorwaarden om mee te kunnen doen aan de cursus:

  • uw hond is tenminste een jaar oud
  • uw hond heeft een of meer gehoorzaamheidscursussen gevolgd, liefst de A-cursus (diploma is niet verplicht)
  • uw hond is gezond
  • uw hond luistert goed en is sociaal naar andere honden; ook als hij/zij losloopt

Daarom vinden de wedstrijden plaats in de categorieën grote, middel en kleine honden en in drie klassen, zodat elk ras op z’n eigen niveau de top kan bereiken. Overigens doet niet elke hond die voor agility wordt getraind mee aan de competitie.

Het leuke is dat je deze sport ook puur recreatief kan bedrijven, als een ideale manier van sportief bezig zijn met je hond. Dat laatste staat centraal bij de Kynologenclub Sneek e.o.

Meer informatie over data en tijden leest u hier. Informatie over kosten van onze cursussen leest u op deze pagina.